In het verleden heb ik al eens over onze zoon met schisis geschreven.
Nu, een aantal jaren later, heeft hij onlangs een derde operatie gehad, aan zijn kaak.
Inmiddels is hij volledig hersteld en het kan fijn zijn voor andere ouders om hierover te lezen.
Soort schisis
Onze zoon is geboren met een dubbele schisis, een kaakspleet, kaakdeuk, gespleten huig en onvolledig aangelegde keelspieren. Toen hij zes maanden oud was, heeft hij een lipsluiting voor de dubbele schisis ondergaan. Op de leeftijd van 1,5 jaar is zijn huig hersteld en zijn de keelspieren correct aangelegd. Lees mijn andere blogs over schisis hier: https://leylaummels.nl/?s=schisis
Kaaksluiting
De leeftijd waarop de kaaksluiting plaatsvindt, is afhankelijk van het doorkomen van de volwassen tanden. Onze zoon was negen jaar oud toen hij de kaaksluiting kreeg. Bij een controle bij het schisisteam was op de röntgenfoto van zijn kaak te zien dat er een volwassen hoektand onderweg was, waardoor hij vrij snel daarna werd ingepland voor de kaaksluitingsoperatie.
De deuk in zijn kaak was al aardig ontwikkeld naar een kaak die voldoende steun kan geven aan een volwassen tand. De kaakspleet moest helaas wel echt gesloten worden, anders zou een volwassen tand hieruit vallen. Onze zoon wordt behandeld door het schisisteam van WKZ Utrecht. Zijn chirurg voor de kaaksluiting was meneer Janssen.
Janssen werkt met een wat nieuwere methode van kunstbot om de kaak te sluiten, in plaats van eigen bot dat uit de heup of kin gehaald wordt. Afhankelijk van het type kaakspleet kan het wel of niet mogelijk zijn om deze methode te gebruiken.
Kaaksluiting met kunstbot
Omdat deze soort kaaksluiting nog in de onderzoeksfase zit, teken je als ouders een overeenkomst. De chirurg heeft al veel goede ervaring met het sluiten van de kaak met kunstbot, dus wij hebben er volledig vertrouwen in.
Onze zoon had ook vier kaaskiezen, en er is voor gekozen om die tijdens de kaakoperatie ook meteen te verwijderen. De kaaskiezen zouden in de toekomst waarschijnlijk steeds meer problemen geven, en we hopen dat zijn volgende volwassen kiezen wel in goede staat doorkomen.
Verloop van de operatie
Uiteraard was onze zoon erg zenuwachtig voor de operatie, maar hij begreep dat het wel moest gebeuren. Met zijn favoriete games, kleding en speelgoed is hij naar het ziekenhuis gegaan. Er werd verwacht dat hij één à twee nachten zou moeten blijven.
De operatie zelf is heel voorspoedig verlopen en daarna werd hij rustig uit de narcose wakker. De pijnstilling was goed, maar hij voelde zich vooral erg misselijk omdat hij nog nuchter moest blijven. De dag van de operatie mocht hij alleen heldere vloeistoffen drinken, zoals appelsap, limonade en gezeefde bouillon.
Hij was moe na de operatie en heeft daarom veel geslapen. De volgende dag was de pijn nog steeds goed onder controle met diclofenac en paracetamol, waardoor hij naar huis mocht. Omdat hij toen nog steeds nuchter was, bleef hij zich misselijk voelen. Vanaf dag twee mocht hij wel gladde vloeistoffen drinken.
Van tevoren had ik al goed gekeken naar voeding met veel eiwitten, zodat het wat extra energie kon geven. Er zijn ook speciale kookboeken met vloeibare/zachte gerechtjes. Het is ook aan te raden om elk uur iets te drinken, zodat er een gevuld gevoel blijft. Elk ziekenhuis zal een ander eetschema hebben.
Hier mocht er absoluut niets afgehapt worden met de voortanden voor een periode van zes weken. Ook mocht hij niet sporten. Hij is ongeveer een week thuisgebleven van school en de pijnstillers konden vrij vlot worden afgebouwd, wat heel fijn voor hem was. Hij had overigens meer last van de getrokken kiezen dan van de kaaksluiting.
Weer naar school
Met school hebben we duidelijk afgesproken dat hij zes weken lang niet buiten mocht spelen. Hij mocht dan steeds een maatje uitkiezen met wie hij rustig binnen een spel ging spelen. Ook kreeg hij meer tijd om te eten.
Herstel van de kaak
Lange tijd had hij veel last van zijn getrokken kiezen, van de kaaksluiting voelde hij niet veel meer. Alleen toen de hechtingen begonnen op te lossen, begon dat wel op sommige plekken te irriteren. Het duurde vrij lang voordat alle hechtingen weg waren; de laatste verdween pas na ongeveer vijf weken.
Omdat er werd gesloten met kunstbotkorreltjes, vond hij regelmatig losse korreltjes in zijn mond. Dit waren overtollige korreltjes die zijn lichaam zelf naar buiten werkte, wat een normaal proces is. Een maand later volgde er nog een controle bij de chirurg. Hij was erg tevreden met de sluiting en we hopen dat de volwassen tand nu goed door kan komen.
Wel of geen beugel
We weten dat onze zoon in de toekomst een beugel nodig zal hebben. Een paar maanden na de kaaksluiting hebben sommige kinderen een beugel nodig om de kaak breder te maken. Onze zoon heeft het geluk dat dit bij hem niet nodig is, omdat zijn kaak al breed genoeg is. Waarschijnlijk start hij rond zijn elfde met een beugel.
Tot zover de update over zijn schisis.
In de toekomst heeft hij nog de keuze of hij een lipcorrectie wil, waarbij ze een deukje boven zijn lip maken. Vooralsnog is hij ervan overtuigd dit niet te willen. Ik vind hem ook mooi zoals hij is. Alle kinderen met schisis zijn gewoon zichzelf! Een mooi persoon.
Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.
Hi Leyla, bedankt voor delen van de goede informatie over kaaksluiting.mijn zoon van 8 wordt volgende maand geopereerd bij VUMC, de chirurg zag uit röntgenfoto dat hij weinig kin bot heeft dus zij raad ons om ipv heup bot van kunststof bot gebruik maken, gezien dat heel weinig te lezen is over kaaksluiting met kunst bot wij vinden het moeilijk om kunnen te beslissen wat zou het best voor hem kunnen zijn. Ik weet niet hoe lang geleden jouw zoon de kaaksluiting gehad, ik zou enorm waarderen als wat meer informatie willen geven over hoe het nu gaat, wat er… Lees verder »