Je bekijkt nu Moestuin permacultuur no dig

Moestuin permacultuur no dig

Van een compleet kaal stuk grond naar een permacultuur moestuin. Dit is ons project de komende 2 jaren en ik neem jullie graag mee in dit avontuur.

Na 40 jaar stopt de vader van mijn man met de moestuin en wij nemen de moestuin over. Hij is van de oude stempel. Altijd de grond tegen het einde van het jaar weer helemaal kaal trekken en spitten. Wij willen dit uiteraard niet. Wij willen graag een tuin die het hele jaar door begroeit is en die weinig onderhoud nodig heeft, zodat wij ook echt kunnen relaxen op de moestuin.

Permacultuur

Het idee van permacultuur is 1x aanplanten en de natuur verder zelf het werk te laten doen. Je werkt met een basis van vaste planten die in de winter blijven leven en planten die zichzelf uitzaaien en weer opkomen.
Om het bodemleven te voeden voeg je alleen 1 keer per jaar compost toe.

Er is veel keus qua vruchten die als vaste plant kunnen blijven, er is al een braam en aalbes en wij gaan framboos toevoegen, ook willen wij een pruimen boompje erbij planten. Wij kiezen alleen dingen die wij ook echt zelf gaan eten. Aalbessen zijn wij niet zo’n fan, maar die kan blijven voor de vogels. Ook zijn er eetbare planten die de winter overleven, denk aan snijbiet en cavelonero.

Verder willen wij de moestuin ook kindvriendelijk maken. Dus een groot gedeelte zal als speelruimte ingedeeld gaan worden. Net zoals in de tuin bij ons huis zullen de plekken waar planten groeien afgescheiden worden van de speelplekken, zodat er geen planten sneuvelen. Het geeft ook weer een speels effect om met bakken, borders en verschillend materiaal te werken.

Op YouTube heb ik een video geplaatst waarin ik laat zien hoe ik een moestuin bak voorbereid op de no dig methode. Nooit meer spitten! Alleen compost toevoegen om het bodemleven te voeden.

Zaaien en kweken

Persoonlijk vind ik het handig om thuis alles voor te zaaien en op te kweken tot sterke plantjes voordat ik het naar de moestuin breng, daar plant en verder laat groeien.
Vanwege de kinderen weet ik nooit zo goed van te voren wanneer ik naar de moestuin kan gaan en dan is het gemakkelijker om alles bij huis te hebben. Thuis heb ik een kleine houten kweekkas.

Ik wens jullie veel moestuin plezier!

Volg ons op Instagram, Facebook en Youtube om te zien wat wij allemaal doen.

Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments