Je bekijkt nu Jam maken – bramenjam uit de moestuin

Jam maken – bramenjam uit de moestuin

Een jaarlijkse moestuinbezigheid is het plukken van bramen.
In deze blog lees je hoe ik zelf jam maak, heerlijke bramenjam uit de moestuin.

Wij hebben elk jaar zo enorm veel bramen dat ik rond de 30 potten bramenjam maak.
Dit is heerlijk om te eten op brood, in pap of bij toetjes.

Bramenjam zonder pitjes

Persoonlijk houd ik niet van de pitjes van bramen, dus zeef ik deze er altijd uit met een grote voedselzeef.
Eigenlijk noem je de jam dan gelei.
In totaal is er 1 liter sap nodig om één portie jam te maken. Ik raad aan om niet in grotere hoeveelheden tegelijk te werken.

Stap voor stap uitleg

Ingrediënten: Bramen (vers of uit de vriezer) en geleisuiker

Bijzonder materiaal: 5 schone glazen potten met goed afsluitbare metalen deksels, draaizeef, soeplepel, trechter, oude kranten, hittebestendige onderzetter.

Je kunt verse bramen gebruiken die zowel helemaal rijp als deels rijp zijn. Week de bramen thuis minimaal een half uurtje in water.
Op deze manier jaag je de eventuele vliegenlarfjes uit de vruchten.
Spoel de bramen vervolgens af, en zeef de sap in een grote pan. Als je de gewenste hoeveelheid sap hebt, breng je het aan de kook.

Ondertussen:

Zet ongeveer 5 schone glazen potten open klaar in je wasbak, inclusief deksels met de binnenkant naar boven.
Kook een ketel vol water en giet dit water in de potten en deksels (pas op voor heet spetterend water).
Als het iets is afgekoeld, giet je al het water eruit.

Zodra de bramensap kookt, voeg je in de juiste verhouding de geleisuiker toe.
Roer regelmatig en breng het weer aan de kook voor 4 minuten.
Zet het vuur uit, zet een glazen pot klaar op een hittebestendige onderzetter en eventueel een krant eronder (braamvlekken zijn erg hardnekkig).
Zet de trechter in de glazen pot en vul deze met een soeplepel tot ongeveer 2 cm van de rand.
Haal de trechter eruit en draai de deksel stevig op de pot. Draag hierbij eventueel ovenhandschoenen, want de pot is heet!
Zet de pot vervolgens ondersteboven neer op een plek waar hij niet in de weg staat. Laat de pot zo rusten totdat de deksel zich vacuüm trekt.

Hierna kun je de jam 2 à 3 jaar bewaren. Je zult zien dat de kleur van de jam na 1 jaar gaat veranderen; dit is niet erg.
Geniet van deze heerlijke bramenjam!

[ Bekijk meer recepten op mijn blog ]

Of dit lekkere dessert met aardbeien van een collega blogger ( Tip de koekjes zijn gemakkelijk te vervangen voor een glutenvrije variant ).

Kijk je liever naar een recept? Ik heb er ook een video van op Youtube staan.

Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments